niedziela, 12 marca 2017

Jabłecznik z puszystą pianką

          Uwielbiam jabłeczniki w każdej postaci. Ale ten przepis przeniósł moje kubki smakowe na najwyższy poziom. Pachnące jabłuszka cynamonowe i piękna delikatna pianka !
Polecam spróbujcie !


Składniki:
  • 5 jajek
  • 15 dag margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka cukru zwykłego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek


Wykonanie :

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka, margarynę i cukier puder utrzeć w mikserze na puszystą masę. Dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć do dużej foremki i dobrze podpiec.
Jabłka pokroić i usmażyć.
5 białek ubić na sztywno, dodać 1 szklankę cukru.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, a na jabłka pianę. Piec do momentu zbrązowienia piany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz