poniedziałek, 13 marca 2017

Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki

  Zainspirowana jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" nabrałam ochoty na zrobienie Chinkali - soczystych pierożków gruzińskich. Nie powiem jest z nimi trochę zabawy, ale efekt i smak wynagrodzą włożoną pracę . Kiedy podnosi pierożek za końcówkę, wgryzasz się i czujesz smak pysznego bulionu, a następnie aromat kolendry już wiesz, że chcesz więcej.. więcej...


SKŁADNIKI :
Do przygotowania farszu chinkali:
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona kolendra (nasiona) - 2 łyżeczki
  • bulion
Do przygotowania ciasta:
  • 1 szklanka wody
  • sól (szczypta)
  • 600 g mąki pszennej



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto. Partiami dodajemy ciepłą wodę.
Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielemy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Do farszu dolewamy bulion, tak by mięso wchłonęło go i było wilgotne.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i  wycinamy z niego koła - ok. 10cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki " na zasadzie harmonijki -tworząc wokół coś na kształt kołnierza.
Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku.
Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz