SKŁADNIKI :
Do przygotowania farszu chinkali:
- 300 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny
- 200 g posiekanej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- mielona kolendra (nasiona) - 2 łyżeczki
- bulion
- 1 szklanka wody
- sól (szczypta)
- 600 g mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto. Partiami dodajemy ciepłą wodę.
Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielemy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Do farszu dolewamy bulion, tak by mięso wchłonęło go i było wilgotne.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i wycinamy z niego koła - ok. 10cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki " na zasadzie harmonijki -tworząc wokół coś na kształt kołnierza.
Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz