sobota, 30 kwietnia 2016

Zrazy wołowe z boczkiem, cebulą i ogóreczkiem

 Zrazy wołowe podobno zdrowe .... zapraszam do wypróbowania przepisu na zrazy zawijane duszone w sosie własnym!
 

Składniki:
  • 10 plastrów wołowiny z udźca
  • 4 ogórki kiszone,
  • 10  plastrów boczku parzonego
  • Sól, pieprz
  • 5 łyżek musztardy ostrej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania :

 Mięso myjemy, suszymy i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, boczek kroimy w paski ,ogórki kiszone kroimy w paski .Wołowiny smarujemy musztardą, nakładamy na każdy kawałek  po kawałku  boczku i ogórka i cebuli, zawijamy każdy kawałek w rulon i spinamy wykałaczką.
  Na patelni rozgrzewamy olej. Na talerz dajemy mąkę, każdy zraz obtaczamy w mące i smażymy na patelni z każdej strony. Usmażone zrazy przekładamy do garnka  podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 – 1 ½  godziny, mieszając od czasu do czasu. Na koniec zagęszczamy mąką i posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz