środa, 27 kwietnia 2016

Zapiekanka ze szparagami

Kto lubi szparagi ? Ja uwielbiam jeść i eksperymentować z tym warzywem w roli głównej - dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę.Polecam

Składniki :

  • 500g szparagów
  • 500g ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 100g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 250ml wody ze szparagów
  • 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30%
  • 50g parmezanu
  • 2 żółtka
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania formy

 
 

Sposób przygotowania:

    Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejno wyłożyć szparagi i całość polać sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz