Kto lubi szparagi ? Ja uwielbiam jeść i eksperymentować z tym warzywem w roli głównej - dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę.Polecam
Składniki :
500g szparagów
500g ziemniaków
4 pomidory
100g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
1 łyżka posiekanej bazylii
30g masła
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250ml wody ze szparagów
125ml płynnej, słodkiej śmietany 30%
50g parmezanu
2 żółtka
cukier
gałka muszkatołowa
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejno wyłożyć szparagi i całość polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz