wtorek, 26 kwietnia 2016

Babeczki kruche z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Babeczki są dobre na wszystko... no może prawie na wszystko..
Babeczki z bitą śmietaną mój autorski przepis :) polecam"
 
 
Składniki:
 babeczki kruche(korpusy)
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  •  łyżeczka waniliowego ekstraktu
Wykonanie:

Mąkę wymieszać wraz z cukrem pudrem i solą w misie malaksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Miksować aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Na koniec dodać jajko, ekstrakt i miksować aż ciasto zbije się w kulę. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, drugą rozwałkować podsypując mąką na grubość około 4mm. Szklanką nieco większą niż średnica foremek na babeczki wycinać kółka.Położyć delikatnie na foremce, a następnie delikatnie wcisnąć do środka.Palcami docisnąć do brzegów foremki,a następnie drugą foremką  ucisnąć lekko ciasto. Nakłuć widelcem dno.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Wykładając kolejne foremki ciastem, poprzednie należy wkładać od razu do lodówki (nie mogą stać w temperaturze pokojowej i czekać na pieczenie). Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 15-18 minut aż będą ładnie rumiane. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry dnem np. na drewnianej desce. Ostawić do całkowitego przestudzenia.


Masa truskawkowa:
  • ok 200 g zamrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
Truskawki miksujemy, tak aby powstał mus , żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do musu, smarujemy dno babeczek
 


Bita śmietana:
  • 250 ml. śmietany 30%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę . Śmietaną dekorujemy babeczki według uznania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz