Składniki:
Ciasto
·
100 g miękkiego masła
·
1 małe jajo
·
50 g cukru pudru
·
1/2 szkl mąki pszennej
·
1 szkl mąki ziemniaczanej
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kako
Sposób
przygotowania:
Ciasto
Miękkie masło krótko utrzeć z cukrem i
jajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta
uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.
Pieczenie
Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki,
umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia w ciastkach, emitując
pieczarki. Piec w 180 st.C przez około 10-15 minut. Upieczone
"pieczarki" wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz