sobota, 5 marca 2016

Ciastka pieczarki


Składniki:


Ciasto

·         100 g miękkiego masła

·         1 małe jajo

·         50 g cukru pudru

·         1/2 szkl mąki pszennej

·         1 szkl mąki ziemniaczanej

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kako


Sposób przygotowania:




 

Ciasto

Miękkie masło krótko utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.

Pieczenie

Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia w ciastkach, emitując pieczarki. Piec w 180 st.C przez około 10-15 minut. Upieczone "pieczarki" wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz