czwartek, 17 marca 2016

Muszle faszerowane mielonym mięsem z serem feta

         To danie nie należy do najszybszych i przygotowania wymagają kilku kroków, ale efekt jest naprawdę zaskakujący, no i oczywiście pyszny!  Włoskie dania zawsze działają na moje kubki smakowe ! Oczywiście eksperymentowałam przy tym przepisie i dodałam do mięsa mielonego ser fetę oraz czerwoną fasolę - efekt zaskoczył mnie, a smak uwiódł moich domowników -polecam:


Składniki :
  • ok 50 dag mięsa mielonego - ja użyłam łopatki
  • 25 dag makaron 
    Muszle Conchiglioni
  • 50 dag sera żółtego
  • jajo
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • kilka ząbków czosnku (u mnie 5)
  • zioła prowansalskie
  •  ser feta opakowanie 250 g
  •  puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz



  • Wykonanie :


    Mięso podsmażyć. Rzucić na olej pokrojoną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek (4 ząbki) i zeszklić. Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać ser feta - pokroić w drobna kostkę , fasolę z puszki dodać połowę drobno startego sera, zioła, posolić, popieprzyć, a kiedy całość ostygnie, wbić jajo i zamieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać muszelki nadziane farszem jedna obok drugiej.Muszelek nie należy wcześniej gotować.
    . Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni i piec ok 40 minut. 10 minut przed wyjęciem, posypać danie resztą startego sera i zapiec.
    Danie można odgrzewać w piekarniku, ale przewidując taką sytuację, nie należy posypywać serem tej części, która będzie odgrzewana. Przed odgrzaniem można dodatkowo polać danie rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym, z ziołami, solą, czosnkiem, a kiedy się zagrzeje, posypać serem i zapiec.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz