sobota, 5 marca 2016

Sernik na spodzie z herbatników

             Przepis na ten sernik jest testowany i ulepszany przez mnie . Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Idealne połączenie bitej śmietany i sera z " wiaderka " oraz galaretki daje niezapomniany smak.


Składniki:
  • 100 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • tabliczka białej czekolady
Masa serowa:
  • wiaderko sera do serników
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 galaretka dowolny smak- ja użyłam gruszkowej


Wykonanie:

Ser i śmietanę wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed robieniem sernika, aby ogrzały się do temperatury pokojowej .
Herbatniki rozdrobnić dodać stopione masło i rozpuszczoną czekoladę  i wymieszać. Wysypać na dno tortownicy i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski, wlać śmietanę kremówkę, dodać przesiany cukier puder i delikatnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzić i letnią żelatynę wlać bardzo powoli do masy serowej miksując na niskich obrotach uważając, aby nie zrobiły się kluski.
Masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu- ostudzić.  Masę serową  zalać zimną, lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz