niedziela, 7 lutego 2016

Zupa ogórkowa najlepsza................

Wiecie, jaki jest sekret pysznej ogórkowej .... ogórki kiszonej zrobione przez Teściową ....ha, i usmażone na masełku. To właśnie masło daje ten niepowtarzalny smak, smak tradycji.......................................



Składniki

  • 20 dag kiszonych ogórków
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • por
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
Warzywa zalać w rondlu 1 i 1/2 l zimnej wody, posolić, gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Dodać do wywaru i gotować kolejne 15 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do rondelka. Dodać masło i dusić 5 minut. Przełożyć do wywaru i zagotować.
Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy, zagotować.
Na koniec dodać koperek i przyprawić pieprzem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz