Składniki
- 20 dag kiszonych ogórków
- 4 ziemniaki
- marchewka
- kawałek selera
- pietruszka
- por
- łyżka masła
- 100 ml śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki.Warzywa zalać w rondlu 1 i 1/2 l zimnej wody, posolić, gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Dodać do wywaru i gotować kolejne 15 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do rondelka. Dodać masło i dusić 5 minut. Przełożyć do wywaru i zagotować.
Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy, zagotować.
Na koniec dodać koperek i przyprawić pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz