sobota, 20 lutego 2016

Zupa pieczarkowa z ziemniakami:)

         Dziś na obiad pieczarkowa z ziemniakami, mąż nie uznaje innej! Zupa musi być treściwa i pożywna, a dzięki dodatkowi ziół ma idealny smak i zapach.


Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • cebula
  • por
  •  0,50 kg ziemniaków
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty kilka ziarenek
  • ziele angielskie

Wykonanie :

               Mięso z kurczaka dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy do czasu aż zacznie szumieć. Dodajemy obrane warzywa, oraz pokrojone w średnią kosteczkę ziemniaki. Wrzucamy również liścia laurowego, ziele oraz pieprz. A cebulę przekrojoną na  pół i w łupince .
Wywar gotujemy dalej
W tym czasie myjemy pieczarki, Kroimy je w poprzek i podsmażamy na maśle (można podsmażyć je również na oleju ale na maśle mają całkowicie inny – lepszy smak) Tak podsmażone pieczarki dodajemy do wywaru.
Gotujemy na małym ogniu, do momentu ugotowania ziemniaków. 
Jeżeli mięso jest już miękkie – możemy je wyjąć.  Gdy ziemniaki będą gotowe, dodajemy pół szklanki śmietany 12%
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz