sobota, 6 lutego 2016

Ziemniaki księżnej .......


 Dziś proponuję  pyszne "ziemniaczki księżnej". Idealne na niedzielny obiad, wykwintną kolację z Teściową ( na pewno się zdziwi). Mięciutkie, leciutkie i rozpływają się w ustach . Bardzo łatwe do przygotowania   Polecam 
 
 
                                                                                                    
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku







Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach  w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.
 
 
 

 


 

1 komentarz: