Dziś proponuję pyszne "ziemniaczki księżnej". Idealne na niedzielny obiad, wykwintną kolację z Teściową ( na pewno się zdziwi). Mięciutkie, leciutkie i rozpływają się w ustach . Bardzo łatwe do przygotowania Polecam
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.
Ciekawy przepis! Chyba podpatrzę! :-)
OdpowiedzUsuń