wtorek, 3 listopada 2015

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa, tak gęsta, taka zdrowa....właśnie skończyłam zbiory z ogródka i postanowiłam, aby warzywa: marchew, pietruszka i buraczki znalazły swoje miejsce w pysznej zupie - zupie buraczkowej . Przepis mojego autorstwa  inspirowany radami mojej wspaniałej Babci i Mamy...




Składniki:

  • 3 duże buraki czerwone;
  • 1 średnia marchewka;
  • 1 mała pietruszka;
  • 6 średnich ziemniaków;
  • 3 litry zimnej wody;
  • 1 łyżka przyprawy. vegety;
  • 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
  • Sól;
  • Pieprz. -do smaku

 
Wykonanie:
              Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 Marchewkę i pietruszkę  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę Vegety
Następnie dodać starte buraki, marchewkę,   pietruszkę i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.
  Gotowa do podania :)





1 komentarz: