Składniki:
- 3 duże buraki czerwone;
- 1 średnia marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 6 średnich ziemniaków;
- 3 litry zimnej wody;
- 1 łyżka przyprawy. vegety;
- 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
- Sól;
- Pieprz. -do smaku
Wykonanie:
Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę Vegety
Następnie dodać starte buraki, marchewkę, pietruszkę i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.
Gotowa do podania :)
Super. Też uwielbiam buraczkowa.
OdpowiedzUsuń