sobota, 17 października 2015

...coś absolutnie wspaniałego!!!!


...coś absolutnie wspaniałego!!!! Nie żartuję, Dół to klasyczny biszkopt, a kokosowy puch z dodatkiem białej czekolady jest tak orzeźwiający, że smakiem przypomina lody waniliowe. Idealny na święta czy inne okazje. Musicie spróbować.
          Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

 

Biszkoptowy spód:

•3 jaja

•1/2 szklanki cukru pudru

•1/2 szklanki maki

•1 łyżeczka proszku do pieczenia

         Jaja ubijamy z cukrem pudrem na pianę , dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia . Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut .
 

 

 
Krem Czekoladowo- Kosowy :

 

•300g białej czekolady

•650ml śmietanki kremówki 30%

•4 łyżki cukru pudru

•100g wiórek kokosowych

• 4 łyżki żelatyny

•1/3 szklanki wody

 

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę oraz 100ml śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na gaz wstawiamy garnek z wodą a na garnku umieszczamy miskę. Pod wpływem gotującej się wody miska będzie się nagrzewać i w ten sposób czekolada się rozpuści. Czekoladę cały czas mieszamy. Kiedy czekolada już się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła. Ściągamy miskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę dokładnie ubijamy razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ostygniętą czekoladę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Na sam koniec wsypujemy 50g wiórek i mieszamy. Gotowy krem przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami i ja udekorowałam granatami :)
  Muszę się przyznać, że pierwszy raz wyszedł mi....... biszkopt z zakalcem.....krem wyladował w pucharkach i powstał taki oto deser:

 

 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz