czwartek, 15 października 2015

Sernik królewski

 Nie znam chyba osoby, która nie lubi serników. Jestem osobą, która lubi je w każdej postaci -  na zimno, wiedeński, na kruchym spodzie oraz królewski (mój ulubiony). Czekoladowy spód i kruszonka nadają mu wyraźnego smaku i pobudzają moje kubki smakowe do zachwytu.
  Dzisiaj podam przepis na sernik królewski ( na okrągłą tortownicę).
Składniki:
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 125 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • ziarenka z laski wanilii

Wykonanie:
  • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobniutko masło
  • szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje, jedną równo rozwałkować na spodzie formy i podpiec w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i włożyć na czas przygotowania masy serowej do zamrażarki
  • w misie miksera umieścić twaróg, mąkę z cukrem pudrem i zacząć miksować
  • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
  • do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, każde miksując około minuty
  • na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii
  • tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód
  • na to ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na dużych oczkach drugą część kakaowego ciasta 
  • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz