czwartek, 15 października 2015

Zupa z porów podana z bagietką

         Zupa z porów o delikatnym smaku z  serkiem  topionym  i  gałką muszkatołową.
U mnie domownicy zajadają jeśli jest podana ze świeżo upieczona bagietką czosnkową. Kiedyś uważam, że  zupa z porów nie może być dobra w smaku, dopóki sama nie spróbowałam. U mnie zazwyczaj por służył jako włoszczyzna do rosołu. Was tez namawiam spróbujcie pora!!!



Składniki:

  • 3 pory
  • 3 łyżki ( spore ) masła klarowanego
  • 500 g ziemniaków  
  • 1,5 litra buliony warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • kozieradka do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser topiony Gouda 3 łyżki
  • kilka ząbków czosnku
  • bagietka czosnkowa 3 szt.
 
 

Wykonanie:

     Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę .
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 łyżek  zupy . Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem  i odrobiną gałki muszkatołowej.
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz