U mnie domownicy zajadają jeśli jest podana ze świeżo upieczona bagietką czosnkową. Kiedyś uważam, że zupa z porów nie może być dobra w smaku, dopóki sama nie spróbowałam. U mnie zazwyczaj por służył jako włoszczyzna do rosołu. Was tez namawiam spróbujcie pora!!!
Składniki:
- 3 pory
- 3 łyżki ( spore ) masła klarowanego
- 500 g ziemniaków
- 1,5 litra buliony warzywnego
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- kozieradka do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser topiony Gouda 3 łyżki
- kilka ząbków czosnku
- bagietka czosnkowa 3 szt.
Wykonanie:
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę .
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 łyżek zupy . Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz