sobota, 28 listopada 2015

Boczek pieczony zawijany

              Andrzejki to idealny moment, żeby zrobić próbę generalną przed świątecznymi wypiekami.
Jak już wspominałam mój mąż to "mięsożerca", więc dziś podam przepis na boczek pieczony zawijany z pieczarkowym farszem.


Składniki

  • boczek surowy bez skóry  w miarę cienki, 1,5-2 kg.
  • pieczarki ok.250 g
  • czosnek, cała główka
  • papryka słodka w proszku
  • oregano
  • majeranek
  • cebula, 4 szt.
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

    Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień - pieczarki pokroić na pióra, usmażyć razem z cebulą . Wystudzone pieczarki ułożyć na boczku i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C   i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.   



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz