Jak już wspominałam mój mąż to "mięsożerca", więc dziś podam przepis na boczek pieczony zawijany z pieczarkowym farszem.
Składniki
- boczek surowy bez skóry w miarę cienki, 1,5-2 kg.
- pieczarki ok.250 g
- czosnek, cała główka
- papryka słodka w proszku
- oregano
- majeranek
- cebula, 4 szt.
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień - pieczarki pokroić na pióra, usmażyć razem z cebulą . Wystudzone pieczarki ułożyć na boczku i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz