Kotlety mielone z buraczkami:)
- 0,5 kg łopatki świeżo zmielonej
- jajko
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- bułka tarta
Składniki - buraczki:
- 1 kg. buraków
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina octu
- sól
- skwarki ze smalcem
- łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso wrzucić do miski. Dodać jajko, sól, pieprz, czosnek. Cebulę pokroić w kostkę i ze smażyć na złoty kolor. dodać do mięsa, wsypać 1/3 szklanki bułki tartej.
Wszystko dokładnie wymieszać ręką. Ręce przepłukać wodą, ale nie wycierać ich (tak lepiej uformujemy kotlety).Formować kotlety w kulki i spłaszczać w dłoni.
Wysypać na talerzyk bułkę tartą i obtaczać kotlety z obu stron i po bokach. Nastawić patelnię, wlać olej i smażyć najpierw na średnim, a potem na wolnym ogniu ( kotlety muszą usmażyć się w środku).
Przełożyć kotlety do garnka, żeby nie ostygły :)
Buraczki najpierw ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia obrać i zetrzeć na tarce.
Przełożyć starte buraczki do rondelka i dodać wodę, cukier, kwasek cytrynowy i sól. Wszystko delikatnie zagotować.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu ze skwarkami, wsypać mąkę i zarumienić ją na mocno złoty kolor.
Wlać zasmażkę do buraczków i dokładnie zamieszać i zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz