Składniki :
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 kostki margaryny
- 2 jaja
- kilka dużych jabłek, obranych i startych na tarce
- cynamon
- 2 budynie, waniliowy lub śmietankowy ugotowane w mniejszej ilości mleka
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie :
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól, posiekaną margarynę i wymieszane jaja. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć na pół godziny do zamrażarki (tę część ciasta można - według uznania - wymieszać z łyżką kakao), a drugą wyłożyć na formę wysmarowaną lekko margaryną i posypaną bułką tartą.
- Ciasto należy nakłuć widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. Wyłożyć na to starte jabłka wymieszane z cynamonem i odciśnięte z nadmiaru soku.
- Na jabłka wyłożyć budyń - może być ciepły - i na sam wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również pokroić ciasto w paski i ułożyć w kratkę - ja zrobiłam w ten sposób, ponieważ nie lubię trzeć ciasta na tarce. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz