poniedziałek, 7 września 2015

3 Bit na biszkopcie

  Lubicie słodkie ciasta, ciasta z masą korówkową i kremami ? Ja tak, to taka moja słabość......
podaję dzisiaj wypróbowany przepis na 3 bit.

SKŁADNIKI - biszkopt

  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka, następnie wymieszane mąki z proszkiem. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25.Pieczemy w temperaturze 170 C, przez 30 minut.
Po ostudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na pół.





                                           MASA BUDYNIOWA : 
  • Krem Karpatka Delecta 
  • przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 
               ŚMIETANA : 
  • 2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml
  • 1 płaska łyżka żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 cukry waniliowe
Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukry i dalej ubijamy. Wlewamy cienkim strumieniem żelatynę, ciągle ubijając.Przechowujemy ją w lodówce.

                                                   DODATKOWO :

  • masa korówkowa kajmak
  • paczka krakersów - duża
                                                     PRZYGOTOWANIE : 
    Na pierwszy płat biszkoptu wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy. Następnie wykładamy gęstą masę karmelową, na to równo układamy herbatniki i wykładamy na stałość bitą śmietanę.
    Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
    Przed podaniem posypujemy tartą  czekoladą lub kakao (nesquik)
    Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie. Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.
    Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz