podaję dzisiaj wypróbowany przepis na 3 bit.
SKŁADNIKI - biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka, następnie wymieszane mąki z proszkiem. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25.Pieczemy w temperaturze 170 C, przez 30 minut.
Po ostudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na pół.
MASA BUDYNIOWA :
- Krem Karpatka Delecta
- przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
ŚMIETANA :
- 2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml
- 1 płaska łyżka żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 cukry waniliowe
DODATKOWO :
- masa korówkowa kajmak
- paczka krakersów - duża
PRZYGOTOWANIE :
Na pierwszy płat biszkoptu wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy. Następnie wykładamy gęstą masę karmelową, na to równo układamy herbatniki i wykładamy na stałość bitą śmietanę.
Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kakao (nesquik)
Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie. Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz