niedziela, 2 sierpnia 2015

Zupa z młodej kapusty

   Miesiąc , w którym w ogródku pojawiają się pierwsze warzywa  i można z nich ugotować pyszną zupę jest moich ulubionym czasem. Chcę dziś podać Wam przepis na pyszną, lekką zupę kapuścianą.
Wszystkie składniki pochodzą z mojego ogródka ( oczywiście bez mięska) , ale równie dobrze można kupić w dobrym warzywniaku!

Składniki:
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • Vegeta
  • główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • liść pora
  • liść selera
  • pietruszka (nać + korzeń)
  • koperek-pęczek
  • pierz ziarnisty
  • listek laurowy
  • - cebula - przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu
  • 4-6 ziemniaków


Wykonanie :



   Skrzydełka  zalać zimną wodą (ok. 2,5 - 3 l), dodać obrane warzywa, ziele, pieprz, listki
laurowe, ok. łyżeczkę soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok.10 minut, dodać poszatkowaną kapustę. Całość gotować około 10 minut i zupka gotowa :)




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz