..... długo eksperymentowałam, zanim znalazłam swój własny przepis i sposób na idealne ciasto na pierogi i uszka. Dziś podzielę się nim z Wami.
Składniki
ok. 40 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 30 g masła
Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
- Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
- Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy.
Farsz:
- 500g pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Pieczarki opłukać i osuszyć, zetrzeć na tarce do jarzyn. Na patelnię wlać olej i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Dodać rozdrobnione pieczarki i smażyć około 15 minut aż sok z pieczarek całkowicie odparuje. Na końcu doprawić pieprzem i solą, zostawić do ostygnięcia, wymieszać ,gotowym farszem nadziewać pierogi
Moja rodzina lubi pierogi podsmażane na masełku :)
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz