niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciasto na pierogi i farsz pieczarkowy

  .....  długo eksperymentowałam, zanim znalazłam swój własny przepis i sposób na idealne ciasto na pierogi i  uszka.  Dziś podzielę się nim z Wami.

     

Składniki

ok. 40 sztuk
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 30 g masła

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
  • Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
  • Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy.
 

Farsz:
  • 500g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Pieczarki opłukać i osuszyć, zetrzeć na tarce do jarzyn. Na patelnię wlać olej i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Dodać rozdrobnione pieczarki i smażyć około 15 minut aż sok z pieczarek całkowicie odparuje. Na końcu doprawić pieprzem i solą, zostawić do ostygnięcia, wymieszać ,gotowym farszem nadziewać pierogi
  Moja rodzina lubi pierogi podsmażane na masełku :)
Polecam
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz