niedziela, 17 maja 2015

Klasyczne Placki Ziemniaczane

Myślę, że nie ma chyba osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Moi domownicy wręcz za nimi przepadają. Podaję je z cukrem, z cukrem i śmietaną, a najlepiej smakują odsmażane na drugi dzień -Pychota!
                              składniki ( na ok. 12 placków): 
  • 6 dużych ziemniaków
  • duża łyżka mąki
  • jajko
  •  pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cebula (według smaku - ja nie daję)

       Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zetrzeć w szatkownicy . Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Na dnie osiądzie skrobia, wtedy płyn trzeba wylać zostawiając tylko mętny osad i dodać go do masy. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól, dobrze wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać  sporo oleju. Nakładać placki i kiedy się zezłocą, przewracać je na drugą stronę. Wykładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Podawać od razu po usmażeniu.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz