składniki ( na ok. 12 placków):
- 6 dużych ziemniaków
- duża łyżka mąki
- jajko
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- cebula (według smaku - ja nie daję)
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zetrzeć w szatkownicy . Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Na dnie osiądzie skrobia, wtedy płyn trzeba wylać zostawiając tylko mętny osad i dodać go do masy. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól, dobrze wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać sporo oleju. Nakładać placki i kiedy się zezłocą, przewracać je na drugą stronę. Wykładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Podawać od razu po usmażeniu.
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz