SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka (podwójna)
- papryka 1 sztuka
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- ogórki konserwowe (mały słoik)
- przyprawa gyros
- czosnek (3-5 ząbków) w zależności od ostrości
- śmietana 200 ml
- majonez 200 ml
- łyżeczka chrzanu
Sos : majonez, śmietanę, chrzan wymieszać ze sobą dodać czosnek przyciśnięty
przez praskę. Wymieszać, odstawić do lodówki na około 1 godz,
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę zasypujemy przyprawą gyros (ja daję 1 opakowanie) i odstawiamy do lodówki na około 1 godz.( aby filet przeszedł przyprawą)
Warzywa: kapustę, paprykę, ogórki kroimy w drobną kostkę.
Przyprawione piersi usmażyć na złoto.
Do miski (ładnie się prezentuje w przeźroczystej) na spód dać kapustę pekińską , usmażone piersi (można dać wszystkie, a można dać tylko połowę i resztę zostawić na inną warstwę), posypać kukurydzą, następnie ogórki, , kapusta pekińska. Wszystko zalać sosem czosnkowym. Przyozdobić wg uznania.
Warstwy można poukładać oczywiście po swojemu, ja to co raz robię inaczej.
Sałatka jest przepyszna.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz