poniedziałek, 11 maja 2015

SAŁATKA GYROS

Uwielbiam kurczaka , a jak jest pikantny to podwójnie go uwielbiam. Podaję dzisiaj przepis na prostą sałatkę gyros. Wykonanie expressowe, a jeszcze szybciej potrafi znikać. Polecam
             
                      SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • papryka 1 sztuka
  • puszka kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • ogórki konserwowe (mały słoik)
  • przyprawa gyros
                    SOS:
  •  czosnek  (3-5 ząbków) w zależności od ostrości
  • śmietana 200 ml
  • majonez 200 ml
  • łyżeczka chrzanu
                                    WYKONANIE:

Sos : majonez, śmietanę, chrzan wymieszać ze sobą dodać czosnek przyciśnięty

przez praskę. Wymieszać, odstawić do lodówki na około 1 godz,

   Pierś z kurczaka kroimy  w kostkę zasypujemy przyprawą gyros (ja daję 1 opakowanie) i odstawiamy do lodówki na około 1 godz.( aby filet przeszedł przyprawą)
   Warzywa:  kapustę, paprykę, ogórki kroimy w drobną kostkę.
    Przyprawione piersi usmażyć na złoto.
Do miski (ładnie się prezentuje w przeźroczystej) na spód dać kapustę pekińską , usmażone piersi (można dać wszystkie, a można dać tylko połowę i resztę zostawić na inną warstwę), posypać kukurydzą, następnie  ogórki, , kapusta pekińska. Wszystko zalać sosem czosnkowym. Przyozdobić wg uznania.
Warstwy można poukładać oczywiście po swojemu, ja to co raz robię inaczej.
Sałatka jest przepyszna.

Życzę smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz