poniedziałek, 10 lipca 2017

naleśniki z pieczarkami , serem i świeżym szczypiorkiem...

                               Naleśniki z pieczarkami zapiekane pod serową pierzynką ze świeżym szczypiorkiem .Pyszota... zapraszam...



Składniki ciasta naleśnikowego:
 

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • 4 łyżki roztopionego masła

  •  8 dag mąki

  •  sól

  • pieprz
 
Nadzienie :
  •  25 dag pieczarek
  • 6 dag startego sera żółtego
  • 2 łyżka roztopionego masła
 
Sos :
  •  350 ml śmietanki 30%
  • 5 dag startego sera żółtego
  • sól
  •  pieprz
 
Składniki ciasta dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony - ja używam naleśnikarki  ": .

         Na patelni przesmażamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. . Do chłodnego farszu dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
Sos przygotowujemy mieszając śmietankę z tartym żółtym serem i doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i rozsmarowujemy. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem., wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190st.C piekarnika na 5 - 7 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz