Pieczone młode ziemniaczki
Składniki:
- ok. 1kg dużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- ostra papryka
- suszone oregano
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i obrać, pokroić na niezbyt grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i papryką i oregano. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach . Nie przykrywać naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 mała szt. cebula czerwona
- 2 marchewki
Sos :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zimnej wody
- koperek suszony
- rozmaryn suszony
- tymianek suszony
- czosnek suszony
- oregano suszone
- sól
- pieprz
Wykonanie:
kapustę szatkujemy na długie paseczki, marchewkę trzemy na tarce o owalnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i doprawiamy solą i pierzem, odstawiamy na 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos : do oliwy dodajemy wszystkie suszone zioła oraz 3 łyżki zimnej wody wszystkie składniki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy wcześniej pokrojoną kapustę , dobrze mieszając wszystkie składniki - surówka gotowa
Ryba smażona
Wykonanie:
filety z dowolnej ryby ( u mnie tilapia ) skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pierzem, następnie obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego
Wykonanie:
filety z dowolnej ryby ( u mnie tilapia ) skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pierzem, następnie obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz