niedziela, 18 czerwca 2017

Młode ziemniaczki, kapusta i rybka...

           Na pewno każdy z Was uwielbia młode ziemniaczki i modą kapustę , a kto powiedział, że niedzielny obiad to typowy schabowy . Dzisiaj przedstawię Wam przepis na pieczone ziemniaczki z piekarnika , surówkę z młodej kapusty i smażoną  rybkę . Zapraszam :)

Pieczone młode ziemniaczki
 
Składniki:
  • ok. 1kg dużych ziemniaków 
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  •  ostra papryka
  • suszone oregano

Wykonanie:
    Ziemniaki dokładnie umyć i obrać, pokroić na niezbyt grube plastry.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić  solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i papryką i oregano. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach . Nie przykrywać naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
 
Surówka z młodej kapusty
 
Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 1 mała szt. cebula czerwona
  • 2 marchewki
 Sos :
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zimnej wody
  •  koperek suszony
  • rozmaryn suszony
  • tymianek suszony
  • czosnek suszony
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
kapustę szatkujemy na długie paseczki, marchewkę trzemy na tarce o owalnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i doprawiamy solą i pierzem, odstawiamy na 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos :  do oliwy dodajemy wszystkie suszone zioła oraz 3 łyżki zimnej wody wszystkie składniki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy wcześniej pokrojoną kapustę , dobrze mieszając wszystkie składniki - surówka gotowa
 



 
 Ryba smażona


Wykonanie:

filety z dowolnej ryby ( u mnie tilapia ) skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pierzem, następnie obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz