sobota, 2 kwietnia 2016

Ciasto króliczek wielkanocny


  • Ciasto            
  • 300 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 250 ml wrzącej wody
           Masa do dekoracji
  • śmietana kremówka 30%
  • żelatyna
Do dekoracji

  • wiórki kokosowe
  • kolorowe pisaki do dekoracji
  • kolorowe draże - na oczy
  •  barwnik spozywczy
  • Sposób przygotowania

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    1. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.
    2. Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
    3. Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować bita śmietanę : śmietanę 30% ubic z cukrem, żelatynę rozpuścic dodac do śmietany
    4. Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy - to będzie głowa króliczka.
    5. Z drugiego ciasta wyciąć uszy - wykrawając po łuku ciasto z "boków" koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.
    6. Posmarować śmietaną  całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi - będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz