Ciasto króliczek wielkanocny
- Ciasto
- 300 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 75 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 250 ml wrzącej wody
Masa do dekoracji
- śmietana kremówka 30%
- żelatyna
Do dekoracji
wiórki kokosowe
kolorowe pisaki do dekoracji
kolorowe draże - na oczy
barwnik spozywczy
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.
- Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
- Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować bita śmietanę : śmietanę 30% ubic z cukrem, żelatynę rozpuścic dodac do śmietany
- Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy - to będzie głowa króliczka.
- Z drugiego ciasta wyciąć uszy - wykrawając po łuku ciasto z "boków" koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.
- Posmarować śmietaną całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi - będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz