2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
250 ml wrzącej wody
Masa do dekoracji
śmietana kremówka 30%
żelatyna
Do dekoracji
wiórki kokosowe
kolorowe pisaki do dekoracji
kolorowe draże - na oczy
barwnik spozywczy
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.
Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować bita śmietanę : śmietanę 30% ubic z cukrem, żelatynę rozpuścic dodac do śmietany
Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy - to będzie głowa króliczka.
Z drugiego ciasta wyciąć uszy - wykrawając po łuku ciasto z "boków" koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.
Posmarować śmietaną całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi - będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz