środa, 3 lutego 2016

Faworki błyskawiczne - coś na czasie :)

Składniki:                            

  • 2 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały kubeczek gęstej,kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wsypać na stolnicę ,zrobić dołek dodać sól i cukier ,potem żółtka, spirytus , dodać śmietanę i wymieszać widelcem. Dobrze wyrobić ciasto ręką , a następnie ubić bardzo dobrze drewnianym wałkiem.


  • Ciasto podzielić na 4 części i po kolei rozwałkowywać jak najcieniej  . Kroić w pasy (jak na faworki). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor 

  • Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym , a później posypać cukrem pudrem.

 
 
 
 
 
SMACZNEGO


     

1 komentarz: