poniedziałek, 1 lutego 2016

Pizza domowa na cienkim cieście

        Pizza na cienkim cieście pieczona w domu z ulubionymi dodatkami to istny rarytas :) Mam kilka sprawdzonych przepisów, więc pizza zawsze się udaje. Ta smakuje lepiej niż z pizzerii - córka za nią przepada:)
Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizzę o średnicy ok 30 cm. Piecze się je w  nagrzanym piekarniku- 220 stopni. Pizza jest gotowa w 10 minut. Tym razem upiekłam pizzę z typowymi składnikami - salsa pomidorowa , ser, kiełbaska  i pieczarki. Jako dodatek przyprawa do pizzy z Kamis i obowiązkowo oregano.Pizzę piekę na dużej prostokątnej blasze.




 Składniki: 
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około szklanki ciepłej wody 

Farsz:

  • 250 gram sera
  • salsa pomidorowa ( ok 300 g )
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 szt. kiełbaski (pętka )
  • oregano
  • przyprawa do pizzy Kamis
  • 2 cebule



                                                    kiełbaska :)

Pieczarki:)

 
sos salsa -pomidorowy :
 




 Sposób wykonania:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem.
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie.
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki i cebulę  obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. kiełbaskę  również kroimy w cienkie plastry
  • Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną połowę odstawiamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Drugą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
  • Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą. Smarujemy go salsą pomidorową. Na salsę wykładamy równomiernie pieczarki i kiełbasę. Wszystko oprószamy oregano .




  • Pieczemy ok 10 - 12 minut w  piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do wymaganej temperatury ).Następnie oprószamy obficie serem i przyprawą Kamis.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz