Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizzę o średnicy ok 30 cm. Piecze się je w nagrzanym piekarniku- 220 stopni. Pizza jest gotowa w 10 minut. Tym razem upiekłam pizzę z typowymi składnikami - salsa pomidorowa , ser, kiełbaska i pieczarki. Jako dodatek przyprawa do pizzy z Kamis i obowiązkowo oregano.Pizzę piekę na dużej prostokątnej blasze.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 25 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- około szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 250 gram sera
- salsa pomidorowa ( ok 300 g )
- 1/2 kg pieczarek
- 3 szt. kiełbaski (pętka )
- oregano
- przyprawa do pizzy Kamis
- 2 cebule
kiełbaska :)
Pieczarki:)
sos salsa -pomidorowy :
Sposób wykonania:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem.
- Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
- Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie.
- Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
- W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. kiełbaskę również kroimy w cienkie plastry
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną połowę odstawiamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Drugą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
- Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą. Smarujemy go salsą pomidorową. Na salsę wykładamy równomiernie pieczarki i kiełbasę. Wszystko oprószamy oregano .
- Pieczemy ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do wymaganej temperatury ).Następnie oprószamy obficie serem i przyprawą Kamis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz