piątek, 28 sierpnia 2015

Moje Spaghetti jak Bolognese

                       Uwielbiam kuchnię włoską! Prosta w przygotowaniu, duża różnorodność smaków. Dzisiaj ugotowałam  moje Spaghetti jak Bolognese. Eksperymentowałam, aż w końcu dodałam : paprykę ,pieczarki i własne pachnące pomidory -  wyszedł boski smak.....


   SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie makaronu  spaghetti
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1-2 cebule,obrane i pokrojone w kostkę
  • sól,papryka słodka i ostra
  • 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • pieprz
  • bazylia świeża lub suszona,do smaku
  •  1 kg pomidorów
  • parmezan do posypania 
     PRZYGOTOWANIE

           Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni podpiec cebulę ,dodać mięso mielone i dobrze rozmieszać aby nie powstały zbyt duże grudki. Dodać pomidory(sparzone i obrane ze skórki)  z,poszatkowane pieczarki,przyprawy i wszystko mieszamy .
Gotować na bardzo małym ogniu .
  Gdy konsystencja jest odpowiednia (nie za rzadka i nie za gęsta)sos jest gotowy,wtedy dodaję przeciśnięty czosnek i dobrze wymieszam już nie gotuję aby czosnek nie stracił smaku .
Gotowym sosem polać makaron, posypać serem . Smacznego.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz