środa, 3 czerwca 2015

Schabowy wg Magdy Gessler

    Pomysł z namaczaniem mięsa w mleku z dodatkiem cebuli podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach , prowadzonych przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne.. polecam.. Przepis  podaję z  Internetu : http://www.ofeminin.pl/przepisy/kotlet-schabowy-domowy-m-gessler-d53846.html
   
     Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety)
  • 1 l mleka
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  •  Vegeta
  • smalec do smażenia
  •    Schab
    pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. 


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz