Składniki:
- surowy boczek
- cebule
- czerwone papryki
- pieczarki
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- zioła prowansalskie
- tymianek lub rozmaryn
- papryka w proszku (słodka lub ostra)
- kolorowy pieprz
- sól
Wykonanie
Kroimy umyte warzywa i mięso. Boczek w grube plastry, a potem dopiero w kostkę. Papryki kroimy na kwadraty, pieczarki przekrajamy zazwyczaj na pół, a cebulę kroimy na ósemki. Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski. Dorzucamy do nich kilka obranych ząbków czosnku. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem, potem mieszamy rękoma. Polewamy wszystko solidnie oliwą z oliwek, tak aby wszystkie kawałki były w niej oblepione. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Dosypujemy ziół prowansalskich, tymianku lub rozmarynu i trochę papryki. Znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Po tym czasie mięso podsmażam na patelni(aby wyparowała woda) .Mięso i warzywa nabijamy na patyki do szaszłyków – w wybranej przez nas konfiguracji, ale tak aby wszystkie składniki miały swojego reprezentanta w każdej porcji. Można dodatkowo na kilka szaszłyków nabić ząbki czosnku z marynaty. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 15 minut . Ja układam je na papierze do pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz