niedziela, 10 maja 2015

SZASZŁYKI Z BOCZKIEM

Pogoda nie rozpieszcza, więc ja postanowiłam umilić  czas moim domownikom pysznymi szaszłykami. Nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy umieć pokroić mięso i warzywa, aby cieszyć się pysznościami  na patyku. Nie podaję proporcji składników, ponieważ sami możecie dobrać je według potrzeb i ilości osób – musimy policzyć co najmniej 2 szaszłyki na  osobę .
 

         Składniki:

  • surowy boczek
  •  cebule
  • czerwone papryki
  • pieczarki
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • zioła prowansalskie
  • tymianek lub rozmaryn
  • papryka w proszku (słodka lub ostra)
  • kolorowy pieprz
  • sól

Wykonanie

Kroimy umyte warzywa i mięso. Boczek w grube plastry, a potem dopiero w kostkę. Papryki kroimy na kwadraty, pieczarki przekrajamy zazwyczaj na pół, a cebulę kroimy na ósemki. Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski. Dorzucamy do nich kilka obranych ząbków czosnku. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem, potem mieszamy rękoma. Polewamy wszystko solidnie oliwą z oliwek, tak aby wszystkie kawałki były w niej oblepione. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Dosypujemy ziół prowansalskich, tymianku lub rozmarynu i trochę papryki. Znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc). Po tym czasie mięso podsmażam na patelni(aby wyparowała woda) .Mięso i warzywa nabijamy na patyki do szaszłyków – w wybranej przez nas konfiguracji, ale tak aby wszystkie składniki miały swojego reprezentanta w każdej porcji. Można dodatkowo na kilka szaszłyków nabić ząbki czosnku z marynaty. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 15 minut . Ja układam je na papierze do pieczenia.
                                                                           Smacznego :)
 

Przed upieczeniem

 Po upieczeniu

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz