Podaje przepis na struclę :
- 500 g mąki ( ja używam Basię)
- 150 ml mleka
- 30 drożdży
- 100 g cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jako
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem . Dodać 150 g mąki wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 1 godz. do rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem , resztę mąki i jako. Wyrobić ciasto , wlać stopione miasto , dodać , dodać cukier waniliowy, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia . Z takiej ilości ciasta wychodzą zawsze 2 duże makowce.
Przygotowanie makowca:
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 5 mm. Posmarować masą makową (ja używam gotową firmy Helio) pozostawiając czysty brzeg ciasta ok. 1,5 cm
Zwinąć makowiec z nadzieniem w rulon. Owinąć go ściśle papierem do pieczenia .Końce papieru zakręcić .
Makowiec ułożyć na blaszce , tak aby końce papieru znalazły się pod spodem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w tem. 200-220 st. C .Po upieczeniu odwinąć z papieru, pokryć lukrem i posypać posiekaną skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Wałek wycinający serduszka w cieście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz