sobota, 2 maja 2015

Pyszny makowiec

Na słodkie zakończenie dnia  mąż poprosił mnie o zrobienie makowca. Przyznam, że trochę się ociągałam, bo jak sami wiecie jest z tym trochę roboty. Jednak użył dobrych argumentów i uległam....

Podaje przepis na struclę :
  • 500 g mąki ( ja używam Basię)
  • 150 ml mleka
  • 30 drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 jako
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy  
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem . Dodać 150 g mąki wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 1 godz. do rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem , resztę mąki i jako. Wyrobić ciasto , wlać stopione miasto , dodać , dodać cukier waniliowy, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia . Z takiej ilości ciasta wychodzą zawsze 2 duże makowce.

Przygotowanie makowca:
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 5 mm. Posmarować masą makową (ja używam gotową firmy Helio) pozostawiając czysty brzeg ciasta ok. 1,5 cm
Zwinąć makowiec z nadzieniem w rulon. Owinąć go ściśle papierem do pieczenia .Końce papieru zakręcić .
Makowiec ułożyć na blaszce , tak aby końce papieru znalazły się pod spodem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w tem. 200-220  st. C .Po upieczeniu odwinąć z papieru, pokryć lukrem i posypać posiekaną skórką pomarańczową.
Smacznego :)

Wałek wycinający serduszka w cieście



 

Gotowy makowiec


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz