Kolorowe szaszłyki cieszą oko i podniebienie, polecam szczególnie te drobiowe:)
Składniki
filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
cebula
po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek
po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili
sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka opłucz, odetnij ewentualne kostki i włókna. Pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj. Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.Mięso nabij na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.Szaszłyki ułóż na dobrze rozgrzanym grillu, piecz przez około 10 minut, w międzyczasie obracając. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz