wtorek, 14 czerwca 2016

Kolorowe Szaszłyki

Kolorowe szaszłyki cieszą oko i podniebienie, polecam szczególnie te drobiowe:)
 

Składniki

  • filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • cebula
  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek
  • po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka opłucz, odetnij ewentualne kostki i włókna. Pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj. Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.Mięso nabij na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.Szaszłyki ułóż na dobrze rozgrzanym grillu,  piecz przez około 10 minut, w międzyczasie obracając. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz