Ciasto na naleśniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju
Farsz z sera białego
- 500g twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni .Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, aby nie było gródek -dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i ponownie smażymy na maśle z obu stron. Podajemy najlepiej ciepłe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz