sobota, 16 stycznia 2016

Tradycyjne nalesniki z serem

   Naleśniki z serem białym to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypominam Wam  ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu.

Ciasto na naleśniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju

Farsz z sera białego

  • 500g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko




               Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni .Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, aby nie było gródek -dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i ponownie smażymy na maśle z obu stron. Podajemy najlepiej ciepłe:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz