czwartek, 14 stycznia 2016

Surówka z kapusty włoskiej

      Ostatnio w moim domu zagościły sałatki i surówki, jako dania główne. To chyba jeszcze efekt świątecznego obżarstwa.

   Surówka z kapusty włoskiej idealna do drugiego dania :)



  Składniki:
  • główka kapusty włoskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:

  • Kapustę drobno szatkujemy i oprószmy solą i mieszamy. Pozostawiamy na 20 minut
  • W tym czasie na tarce
    o grubych oczkach ścieramy marchew, jabłko i ogórki kiszone
  • Po 20 minutach kapustę ugniatamy w rękach, aż puści sok. Sok odciskamy, a do kapusty dodajemy pozostałe starte warzywa. Wszystko mieszamy
  • Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i ewentualnie jeszcze dosalamy. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz