sobota, 23 stycznia 2016

Najlepsze ciasto na pierogi

    Dzisiaj razem z córką postanowiłam zrobić pierogi ....
Podzielę się dzisiaj przepisem na idealne ciasto , które jest miękkie, elastyczne i nie wymaga posypywania mąką, a gdy odpowiednio odpocznie będzie super



Składniki :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 l. wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 złotka
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło,  które drobno siekamy nożem - tak jak cisto kruche-  i rozcieramy palcami. Dodajemy jako, żółtka, sól oraz partiami wodę . Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Odstawiamy w miseczce przykrytej ściereczką na około 15-20 minut.
Następnie rozwałkujemy cieniutko i wykrawamy szklanką koła.
 Na każdym kole kładziemy kulkę farszu i zlepiamy brzegi ciasta, gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub (te lubię najbardziej) smażone na oleju. :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz