Podzielę się dzisiaj przepisem na idealne ciasto , które jest miękkie, elastyczne i nie wymaga posypywania mąką, a gdy odpowiednio odpocznie będzie super
Składniki :
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/4 l. wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 złotka
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem - tak jak cisto kruche- i rozcieramy palcami. Dodajemy jako, żółtka, sól oraz partiami wodę . Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Odstawiamy w miseczce przykrytej ściereczką na około 15-20 minut.
Następnie rozwałkujemy cieniutko i wykrawamy szklanką koła.
Na każdym kole kładziemy kulkę farszu i zlepiamy brzegi ciasta, gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub (te lubię najbardziej) smażone na oleju. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz