sobota, 19 września 2015

grzyby, grzyby, grzyby......

               Kto z Was lubi zbierać grzyby, a kto jeść? Ja należę do grupy zbieraczy: uwielbiam zbierać, chodzić po lesie , ale nie lubię jeść grzybów. Na szczęście mam dwóch domowników, którzy zawsze chętnie pałaszują grzyby pod każdą postacią. Dzisiaj podzielę się przepisem na grzyby marynowane....


Grzyby w occie

Składniki:
  • 1 kg grzybów leśnych
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
Składniki na zalewę octową:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  •  3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskiego
  • gorczyca
Wykonanie:
Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody , solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz