środa, 9 września 2015

Ciasto czekoladowe z .... malinami

Ciasto z czekolady –pyszne i bardzo czekoladowe

            Składniki:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 kostki prawdziwego masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • aromat do ciast –dość sporo, by był wyczuwalny i taki, jaki lubimy do czekolady, moje ulubione to do wyboru:
    – migdałowy
    – rumowy
    – pomarańczowy
    – waniliowy
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej






polewa:
  • w zasadzie dowolna czekoladowa, ale zawsze biorę prawdziwą czekoladę tj. 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej i ją roztapiam
Blachę wykładam papierem do pieczenia- tortownica o średnicy ok. 24 cm
Do zwilżonego wodą garnka dodaję masło oraz połamaną na mniejsze kawałeczki czekoladę. Włączam grzanie i roztapiam na bardzo małym ogniu, często mieszając.
Czekoladę i masło można także rozpuścić w kąpieli wodnej.

Czekoladową masę zostawiam do lekkiego przestygnięcia . Sama w tym czasie szykuję resztę ciasta i staram się to robić szybko, by czekolada nie zastygła.
Najpierw rozgrzewam piekarnik do 180st. C
Do miski wbijam całe jajka, dodaję cukier oraz wybrany aromat do ciast i dokładnie ucieram –mikserem . Odmierzam mąkę.
  Do lekko przestudzonej czekolady , dodaję  utarte jajka oraz mąkę i szybko, dokładnie mieszam na gładkie ciasto bez grudek.
Przelewam do przygotowanej wcześniej foremki i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piekę na drugiej półce od dołu przez 25-35 minut.
Piekąc krócej- w moim piekarniku otrzymuję ciasto lekko wilgotne, też smaczne, ale ja wolę nieco suchsze, więc piekę 30 minut.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i z blachy i zostawiam do ostygnięcia.
Następnie szykuję polewę czekoladową –może być dowolna, nawet kupna. Ja zawsze biorę tabliczkę czekolady, łamię ją na mniejsze kawałeczki, roztapiam i tą roztopioną czekoladą smaruję ciasto.
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz