niedziela, 28 czerwca 2015

Kotlet schabowy inaczej

    Mój mąż uwielbia kotlety schabowe pod każdą postacią, aby nie  wpaść w rutynę, co jakiś czas zmieniam formę podania. Dziś proponuje kotlet schabowy z pieczarkami i serem żółtym. Do kotletów idealnie pasują gotowane młode ziemniaczki i surówka rzymska - przepis na surówkę podam niebawem.
                 
Składniki:
  • kotlety ze schabu 5 szt.
  • pieczarki ok .300 g
  • cebula 1 szt
  • ser żółty (może być gouda) ok. 250 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • smalec do smażenia
  Wykonanie:

  Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, następnie podsmażamy je na patelni., dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i dalej podsmażamy . Doprawiamy pieprzem i solą.
 Mięso rozbijamy na cienkie kotlety.
Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec jeszcze  w bułce tartej.
Smażymy je na patelni z rozgrzanym smalcu.
Kotlety układamy na blachę, a na nie pieczarki i starty ser. Całość posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz