niedziela, 28 czerwca 2015

Domowy rosół


Kto nie lubi zup ! Domowy rosół jest godnym przedstawicielem pysznych zup! Często gotuje rosół wieprzowo-wołowo- drobiowy, jednak  dzisiaj podaje przepis na pyszny rosół drobiowy.

                                 Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka 2 szt.
  • marchewka
6
  • pietruszka
6
  • seler
1
  • cebula
2
  • por
1
  • natka pietruszki
1 pęczek
  • lubczyk
 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty
1 łyżka
  • goździki
5
  • liście laurowe
5
  • ziele angielskie
5 ziaren
  • sól
  • natka pietruszki do podania
                                      





                                               Wykonanie:

Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić . Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i lubczyku świeżego) zalać zimną wodą  , dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu na 3 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i „pyrkać” jeszcze pół godziny do godziny. Rosołu nie można gotować, trzeba sprawić, żeby „pyrkał”. Odcedzić po ostudzeniu. Jeżeli ma być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu! Rosół podawać z posiekaną natką pietruszki,  domowym makaronem .
Przepis inspirowany przepisem Magdy Gessler
 




 










 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz